Category: Култура

Берово денеска го чествува ликот и делото на своите загинати бранители Зоран Бубевски, Никола Пехчевски, Љупчо Мирчовски и Димитар Двојаковски

Со голема почит, низ емоции, денеска во Берово се чествува ликот и делото на загинатите бранители  од Берово, во воениот конфликт 2001 година: Зоран Бубевски, Никола Пехчевски, Љупчо Мирчовски и Димитар Двојаковски. Делегации од Министерство за внатрешни работи, Министерство за труд и социјална политика, од единиците од Армијата, од Република Франција, од Општина Берово, Општина [...]

Градоначалникот Пекевски оствари средба со беровскиот starboy

Културниот развој на Берово, туризмот, развивање на спортскиот дух, беа темите на кои разговараа Градоначалникот Пекевскии и беровскиот starboy, на состанкот во кабинетот на градоначалникот, кој што беше организиран во рамките на активностите од  областа на културата. Заедно со претседателот на фудбалскиот клуб во Берово ОФК МАЛЕШ, Новица Печински,тие разговараа на неколку важни теми, околу [...]

Јавно излагање на идејни проекти, поднесени согласно јавен конкурс за изработка на идеен проект за подигање на спомен обележје

Врз основа на член 15, од Законот за меморијалните споменици и спомен обележјата (Службен весник на Република Македонија бр. 66/04,89/08,152/5), а согласно одржаниот состанок со одборот за подигнување на спомен обележје на четворицата бранители, кои загинаа во воениот конфликт во 2001 година , Општина Берово, врши јавно излагање на  идејни проекти, кои се доставени во [...]

Мијата го користи кислородот во Берово, за закрепнување од КОВИД 19

Македонската поп дива Наташа Мијатовиќ Крстевска, попозната како МИЈАТА, го користи беровскиот кислорот, за да закрепне, откако неодамна прележа КОВИД 19. Во рамките не посетата на Берово, таа оствари средба со Градоначалникот Пекевски, во неговиот кабинет, каде што разговараа за моменталната состојба на уметниците во услови на пандемија и за идните планови. Таа истакна дека [...]

Општина Берово обезбеди техничка документација за реконструкција на кино салата во Берово

Во рамки на проектот ,,Градење на  капацитетите кај општините за имплементација на проекти”, кој го спроведува УНДП, преку Фондот за техничка документација, од првиот повик,  Општина Берово,  доби проект за изработка на  техничка документација, за изградба на мултифункционална сала, на локацијата на постоечката кино сала. После долги години, се актуелизира прашањето за  реконструкција на кино [...]

Во беровско Русиново, се чествува ликот на Даме Груев

Скромно, со почитување на сите протоколи за заштита на колективното здравје, денеска во с. Русиново, е одбележана 114 годишнината, од смртта од големиот македонски великан,  Даме Груев. Чествувањето започна со посета на гробното место на Даме Груев, на селските гробишта, продолжи со положување на свежо цвеќе, на бистата во центарот на с. Русиново, понатаму продолжи [...]
Горе