Category: Образование

Прифатена апликацијата на ООУ ,,Никола Петров Русински” за санација на ѕидови и плафон

Во рамките на активностите на Општина Берово, за подобрување на условите за учење на учениците, прифатена е апликацијата на општина Берово за  санација на ѕидови и плафон во  ООУ ,,Никола Петров Русински” . Проектот ќе се финансира во рамките на повикот за финансирање на проекти за реновирање на училишни објекти, на општински основни и средни [...]

ЈАВЕН ОГЛАС За вработување на определено работно време на 80 стручни соработници – приправници образовни асистенти за ученици со попреченост во основното образование

Врз основа на член 22 и 23 од Законот за работните односи (Службен весник на РМ. бр. 62/05, 106/08, 161/08, 114/09, 130/09, 50/10, 52/10, 124/10, 47/11, 11/12, 39/12, 13/13, 25/13, 170/13, 187/13, 113/14, 20/15, 33/15, 72/15, 129/15, 27/16, и 120/18), член 19 став (7) и член 88 од Законот за основното образование (,, Службен весник [...]

Ученици од ОСУ,, Ацо Русковски” од Берово, на обука во Грција Уште еден успешно завршен ЕРАЗМУС+ проект

Денес, учениците од угостителско-туристичката струка при ОСУ “Ацо Русковски“ – Берово, се вратија, побогати за едно убаво искуство, од петнаесетдневната обука за кулинарско претприемништво, во Јанина, Грција. Учениците ги пречекаа градоначалникот Пекевски и директорот Корчовски, кои им посакаа добредојде, додавајќи дека реализацијата на вакви проекти, им овозможува на учениците да се стекнат со нови искуства [...]

ОСУ,,Ацо Русковски” ги прогласи најдобрите ученици

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Во рамките на активностите на ОСУ,, Ацо Русковски" од Берово, за поттикнување на учење и мотивација, вчера беа прогласени најдобрите ученици за учебната 2020/2021 година. Како [...]

Градоначалникот Пекевски присуствуаше на состанок за застапување на младинските приоритети во Општина Берово

Младински центар во Берово, еко акција за подигнување на еколошката свест и училишни библиотеки за размена на книги, беа истакнати како приоритети на младите во Општина Берово, на средбата, која што се реализира  во рамките на активностите на Општина Берово, по Проект на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието, спроведуван од Македонскиот центар [...]

Доделени наградите на учениците кои постигнаа успех на натпреварите на млади техничари и истражувачи

Денеска во просториите на Општина Берово,  доделени се наградите на учениците од Берово, кои постигнаа успех на 57-от Државен натпревар на млади техничари и истражувачи и врвни резултати на натправарите од областа на применети природни и технички науки, во организација на Народна техника на Република Северна Македонија. Наградите ги додели Градоначалникот на Општина Берово, Звонко [...]

Одобрена апликацијата за промена на столаријата во ОСУ ,,Ацо Русковски” во Берово

Во рамките на активностите на Општина Берово, за реализација на проекти од енергетска ефикасност, одобрена е апликација за промена на столаријата во ОСУ ,,Ацо Русковски” во Берово. Ќе биде извршена замена на надворешни и внатрешни прозорци и врати во објектот, согласно доставена проектна документација. Овој проект ќе биде реализиран во рамките на  Програмата за намалување [...]

Честитка од Градоначалникот Пекевски до сите матуранти

Почитувани матуранти, Низ посебни околности, за жал без традиционалната прослава и матурско дефиле, поминувате уште едно скалило од вашиот живот, кое ве прави позрели, поискусни и ве носи исправени пред нови предизвици. Со особена чест и задоволство,  од името на Општина Берово и од мое лично име, упатувам срдечни честитки, по повод вашето матурирање и [...]

Оглас за запишување на ученици во прво одделение во учебната 2021/2022 година во ООУ,,Дедо Иљо Малешевски”

Врз основа на член 61 и член 63 од Законот за основно образование(Службен весник на Република Северна Македонија бр. 161/19, 229/20), Ве известуваме дека ООУ,, Дедо Иљо Малешевски“- Берово, врши   ЗАПИШУВАЊЕ ВО I ОДДЕЛЕНИЕ во  учебната 2021/2022 година   УСЛОВИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ Децата кои до крајот на календарската година ќе наполнат шест години (односно [...]

Министерката Царовска на панел дискусија во Берово ,,Учи паметно, работи стручно”

Министерката за образование и наука, Мила Царовска денеска во Берово имаше продуктивна консултативна средба со претставници од локални компании, општините и средните стручни училишта од Берово, Пехчево, Делчево и Македонска Каменица. Средбата е дел од процесот „Учи паметно, работи стручно”, чија основна цел е да се идентификува потребата од отворање на одредени профили и паралеки, [...]
Горе