Насловна Актуелно

Топло добредојде! Градоначалник на општина Берово Звонко Пекевски...

Вести

Во Берово 6-та седница на советот за развој на источно-планинскиот регион

Градоначалниците од општините Берово, Пехчево, Виница, Кочани,Чешиново-Облешево, Зрновци, Пробиштип, Штип, Карбинци, Делчево и Македонска Каменица денес во Берово  одржаа состанок во рамките на Источно-планскиот регион. Градоначалниците  заедно со Центарот за развој на Источно-планскиот регион, како оперативно тело дискутираа за проблеми на ниво на регион. Центарот за својот развој одговара на Советот за развој на Источно-планскиот регион, што го сочинуваат 11 градоначлници од општините од Источна Македонија, кои  ги утврдуваат преоритетните регионални проекти.

Прочитај повеќе: Во Берово 6-та седница на советот за развој на источно-планинскиот регион

 

Изложба на македонски чети и војводи

По повод 23 октомври-Денот на македонската Револуционерна борба во музејот на град Берово отворена е изложба на фотографии на војводи и чети на МРО, која опфаќа  период од 1903 до 1908 година. Изложбата содржи поставка од 22 фотографии на чети и 17 фотографии на истакнати македонски дејци и револуционери од новопронајден албум во Ќустендил , во кој се опфатени сите чети што во тој период преминале од Бугарија во  Вардарска Македонија.

Прочитај повеќе: Изложба на македонски чети и војводи

 

Ликовна изложба на сликарот Тони Шулајковски во Берово

Македонскиот академски сликар Тони Шулајковски пред граѓаните на Берово на 14 октомври го претстави своето ликовно творештво.

Во историски-етнолошкиот музиј при Домот на културата Димитар Беровски,   Шулајковски ја направи првата самостојна изложба во Берово  „Вибрации допрени од звукот“во рамките на манифестацијата „Топол културен бран“,со која се претстави во многу градови низ Р. Македонија.

Прочитај повеќе: Ликовна изложба на сликарот Тони Шулајковски во Берово

   

Ќе се отпочне со реконструкцијата на Маршал Тито

Наскоро ќе почне реконструкција на најфреквентната улица во градот Маршал Тито, која како влезна улица во централното градско подрачје, се соочува со повеќе инфраструкторни недостатоци. Со зафатот ќе се асвалтира улицата во должина од 450м, ќе се уредат тротоарните површини на улицата и ќе се доизгради атмосферска канализација  во должина од 450м. ,со што ќе се придонесе за подобрување на условите за непречено одвивање на сообраќајот. Тротоарите на улицата се раскопани, уништени се ивичнаците и   улицата на повеќе места е нерамна што го прави градот уште на самиот влез непривлечен за туристите и посетителите.

Прочитај повеќе: Ќе се отпочне со реконструкцијата на Маршал Тито

 

Етно фестивал

ПРЕКУ ЕТНО-ФЕСТИВАЛОТ БЕРОВО ЈА КАЖУВА И ПРОДОЛЖУВА СВОЈАТА ПРИКАЗНА

Традиционално секоја година на 27 28 август Берово и Малешевијата го презентираат и доближуваат до потрошувачите своето традиционално производство, културно наследство и фолклорно богатство.

Прочитај повеќе: Етно фестивал

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Органи во состав на ЕЛС Општина Берово

 

Буџет на Општина Берово 2018

 

 

Анализа на состојбите во социјалната заштита и социјалното вклучување на локално нивоПолитичко акциона и правна рамка за човекови права Како локалниот развој да има влијание на ситеУПАТСТВО ЗА ДОБИВАЊЕ НА ОДОБРЕНИЕ ЗА ГРАДЕЊЕ ЗА ОБЈЕКТИ КОИ ВО  РАМКИ НА ИПАРД ПРОГРАМАТА СЕ ГРАДАТ НА ГРАДЕЖНО  ЗЕМЈИШТЕ ЗА КОЕ Е ДОНЕСЕНА УРБАНИСТИЧКО-ПЛАНСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Стратегии