Вести
Насловна Актуелно

Топло добредојде! Градоначалник на општина Берово Звонко Пекевски...

 

 

Вести

Буџет на Општина Берово за 2010 година

Советот на Општина Берово го изгласа буџетот за 2010 година

На деветата седница одржана на 29.12.2009 година, Советот на Општина Берово го изгласа Буџетот на Општина Берово  за 2010 година.
Истиот е изготвен во согласност со Насоките за изготвување на буџетите на единиците на локалната самоуправа (буџетски циркулар) доставени од страна на Министерството за финансии на Република Македонија со бр. 07-32708/1 od 29.09.2009 година, во кои се содржани главните насоки за изготвување на општинскиот буџет за 2010 година.

Прочитај повеќе: Буџет на Општина Берово за 2010 година

 

Општините ќе добиваат повеќе пари од Владата во 2010 година

Со одлука на Владата на  РМ за зголемување на финансиските  средства за општините во нарената 2010 година централната власт ќе одделува  повеќе финансии за општините од досегашниот износ. Досегашниот фиксен дел од 2.000.000денари наменет за општините ќе се зголеми на 3.000.000.

Прочитај повеќе: Општините ќе добиваат повеќе пари од Владата во 2010 година

 

Законот против пушењето стапува на сила

Пушачите, откако ќе си ја честитаат  Новата Година, ќе треба веднаш  да ги изгаснат цигарите, бидејќи од полноќ на 1 јануари ќе почне примената на Законот за забрана на пушењето.

Државните инспектори се веќе на терен и ги предупредуваат угостителските објекти дека законот ќе биде стриктно применуван уште на почетокот од 2010 година .

Прочитај повеќе: Законот против пушењето стапува на сила

   

Репортажа А1

Отворање на „Клепало“, надеж за Малешевијата

Виолета Кожинкова

Граничниот премин „Клепало“ со години е надеж за препородување на Малешевијата. Со неговото отворање ќе се зголеми и бројот на туристите, но и ќе се развие бизнисот, а Берово повеќе нема да биде слепо црево бидејќи ќе се поврзе со две земји членки на ЕУ и Бугарија и Грција.

Прочитај повеќе: Репортажа А1

 

Урбан водоснабдителен и санитарен систем во Берово

Санитарно-водоснабдителен систем по најнови стандарди за  граѓаните на општина Берово  со помош и поддршка на Швајцарската Влада

Општина Берово ги завршува активностите околу  проектот „Урбан водоснабдителен  и санитарен систем“ со помош на Швајцарската влада-СЕКО  и  Министерството за животна средина и просторно планирање на Р. Македонија.

Прочитај повеќе: Урбан водоснабдителен и санитарен систем во Берово

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

 

 

 

 

Анализа на состојбите во социјалната заштита и социјалното вклучување на локално нивоПолитичко акциона и правна рамка за човекови права Како локалниот развој да има влијание на ситеУПАТСТВО ЗА ДОБИВАЊЕ НА ОДОБРЕНИЕ ЗА ГРАДЕЊЕ ЗА ОБЈЕКТИ КОИ ВО  РАМКИ НА ИПАРД ПРОГРАМАТА СЕ ГРАДАТ НА ГРАДЕЖНО  ЗЕМЈИШТЕ ЗА КОЕ Е ДОНЕСЕНА УРБАНИСТИЧКО-ПЛАНСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Стратегии