Насловна Актуелно

Топло добредојде! Градоначалник на општина Берово Драги Наџински..

Вести

Општината ќе биде дел од Велофест

Претставници од Велофест-креативен фестивал за велосипеди ја посетија Општина Берово во врска со организацијата на фестивалот, што има за задача да го избере  најубавиот и  и најстариот велосипед и да го промовира велосипедизмот како современ спорт.

Прочитај повеќе: Општината ќе биде дел од Велофест

 

Фирмите ја исполниле обврската да поднесат годишна даночна пријава

Законската обврска за поднесување на обрасците ПДД-ГИ годишни извештај до УЈП ,  правните субјекти на територијата на општина Берово до крајниот рок 15 февруари ја подмириле. Од УЈП информираа дека даночните обврски ги имаат подмирено  над 90% од фирмите што активно работата на ниво на општина Берово.  Една од причините за ваквото навремено доставување на пријавите  се и високите казни кои ќе се наплатуваат од должниците доколку во законскиот рок не го изведат пријавувањето.

Казните за правните субјекти  се движат  од 2.000 до 3.000 евра.

Прочитај повеќе: Фирмите ја исполниле обврската да поднесат годишна даночна пријава

 

Стрелавиштето-наш обичај

Стрелавиште се правеше во секое маало

Три празници во еден ден Св. Валентин, Св. Трифун и Прочка се славеше на 14 февруари.  Љубовта, виното и простувањето ги собираа вљубените, роднините, пријателите, домашните… на заедничка трпеза.  Во Берово и селата  како по традиција  секоја година на празникот Прочка се прави големо стрелавиште.

Прочитај повеќе: Стрелавиштето-наш обичај

   

10-та седница на Советот на Општина Берово

Советот на Општина Берово на ден 05.02.2010 година (петок), со почеток во 9.30 часот jа одржа својата 10-седница со следниот

Д н е в е н   р е д

 

  1. Усвојување на Записник од IX-та седница на Советот на Општина Берово;
  2. Предлог-Програма за работа на Советот на Општина Берово за 2010 година;
  3. Предлог-Решение за разрешување и именување на член на Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот и патиштата за Општина Берово;

    Прочитај повеќе: 10-та седница на Советот на Општина Берово

 

СДСМ го минира проектот Урбан санитарен и водоснабдителен систем - Берово вреден 11 милиони франци

Еден од најголемите проекти за водоснабдување кој се реализира во Македонија, чија цел е значително да го подобри квалитетот на водоснабдителниот систем и животната средина во Берово и водите на река Брегалница во горното течение е загрозен, заради несериозниот однос на советниците на СДСМ и желбата за ситни политички поени.

Прочитај повеќе: СДСМ го минира проектот Урбан санитарен и водоснабдителен систем - Берово вреден 11 милиони франци

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

 

 

 

 

Анализа на состојбите во социјалната заштита и социјалното вклучување на локално нивоПолитичко акциона и правна рамка за човекови права Како локалниот развој да има влијание на ситеУПАТСТВО ЗА ДОБИВАЊЕ НА ОДОБРЕНИЕ ЗА ГРАДЕЊЕ ЗА ОБЈЕКТИ КОИ ВО  РАМКИ НА ИПАРД ПРОГРАМАТА СЕ ГРАДАТ НА ГРАДЕЖНО  ЗЕМЈИШТЕ ЗА КОЕ Е ДОНЕСЕНА УРБАНИСТИЧКО-ПЛАНСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Стратегии