Вести
Насловна Актуелно

Топло добредојде! Градоначалник на општина Берово Драги Наџински..

Вести

Промоција на традиционална малешевска храна

 

Општина Берово заедно со Балканија во хотел Манастир  ја промовираа традиционалната малешевска  кујна, со специфичните локални специјалитети-зелници, клиси на тава, компир салата, сирење и  уште многу други јадењa подготвувани со голема мајсторија  од Малешевци низ годините и како рецепти пренесувани и зачувани од помладите.

Гостите што ги имаше од Агенцијата за туризам,  факултетот за туризам  и менаџмент при Универзитетот Кирил и Методиј , пратеничката Лилјана Поповска, претставници од Балканија и други гости,

Прочитај повеќе: Промоција на традиционална малешевска храна

 

Малешевијата станува туристички се поинтересна

Норвешко здружение за развој  пројави интерес за можностите и потенцијалите на Берово и околината за развој на туризмот и сместувачките капацитети на индивидуалните издавачи на викендици и куќи за сместување. На состанокот што се одржа во Општина Берово со претставници од Одделението за локален економски развој ја истакнаа заинтересираноста за овој крај, како еко-дестинација и погодно место за развој на еко-туризмот.

Богатството со кое располага Малешевијата може да го плени секој посетител.  Меѓутоа треба да се засили промоцијата на местото и регионот во целост, не само во вашата држава, туку и пошироко.

Прочитај повеќе: Малешевијата станува туристички се поинтересна

 

Општината ќе биде дел од Велофест

Претставници од Велофест-креативен фестивал за велосипеди ја посетија Општина Берово во врска со организацијата на фестивалот, што има за задача да го избере  најубавиот и  и најстариот велосипед и да го промовира велосипедизмот како современ спорт.

Прочитај повеќе: Општината ќе биде дел од Велофест

   

Фирмите ја исполниле обврската да поднесат годишна даночна пријава

Законската обврска за поднесување на обрасците ПДД-ГИ годишни извештај до УЈП ,  правните субјекти на територијата на општина Берово до крајниот рок 15 февруари ја подмириле. Од УЈП информираа дека даночните обврски ги имаат подмирено  над 90% од фирмите што активно работата на ниво на општина Берово.  Една од причините за ваквото навремено доставување на пријавите  се и високите казни кои ќе се наплатуваат од должниците доколку во законскиот рок не го изведат пријавувањето.

Казните за правните субјекти  се движат  од 2.000 до 3.000 евра.

Прочитај повеќе: Фирмите ја исполниле обврската да поднесат годишна даночна пријава

 

Стрелавиштето-наш обичај

Стрелавиште се правеше во секое маало

Три празници во еден ден Св. Валентин, Св. Трифун и Прочка се славеше на 14 февруари.  Љубовта, виното и простувањето ги собираа вљубените, роднините, пријателите, домашните… на заедничка трпеза.  Во Берово и селата  како по традиција  секоја година на празникот Прочка се прави големо стрелавиште.

Прочитај повеќе: Стрелавиштето-наш обичај

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

 

 

Анализа на состојбите во социјалната заштита и социјалното вклучување на локално нивоПолитичко акциона и правна рамка за човекови права Како локалниот развој да има влијание на ситеУПАТСТВО ЗА ДОБИВАЊЕ НА ОДОБРЕНИЕ ЗА ГРАДЕЊЕ ЗА ОБЈЕКТИ КОИ ВО  РАМКИ НА ИПАРД ПРОГРАМАТА СЕ ГРАДАТ НА ГРАДЕЖНО  ЗЕМЈИШТЕ ЗА КОЕ Е ДОНЕСЕНА УРБАНИСТИЧКО-ПЛАНСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Стратегии